top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıMehmet Tarkoçin

Bir Diş Hekimine Görünmeniz Gerektiğinin 3 İşareti

Diş hekimine gitmek çoğu insan için genellikle eğlenceli bir durum değildir. İnsanların diş hekimini ziyaret etmeyi ağrı veya rahatsızlıkla ilişkilendirmesi yaygındır. Birçok insan diş hekiminden kaçmayı tercih eder. Fakat hastalar kaçmak yerine diş hekimine düzenli giderlerse sorunlar oldukça azalır.

Diş hekiminden kaçan biriyseniz, yalnız değilsiniz. Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne (NIH) göre, nüfusun yaklaşık %36'sı diş hekimine gitme konusunda endişe duyuyor. Ancak önemli sorunlarınız olmadan önce diş hekimini ziyaret etmeyi ihmal etmemelisiniz. İşte diş hekiminizden randevu almanız gerektiğine dair üç işaret.


Diş Eti Kanaması


Diş ipi kullandıktan veya diş fırçaladıktan sonra diş etlerinizin kanamasını fark ederseniz diş hekiminizle görüşmelisiniz. Nadir de olsa dişlerinizi çok sert fırçalamak, diş eti iltihabı geliştirme olasılığınızı daha yükseltir. Diş eti iltihabı diş eti kanamasına ve kızarıklığa neden olur. Diş eti hastalığı olarak adlandırılan gingivitisi diş eti iltihabı olarak da duyabilirsiniz.

Diş eti iltihabı son derece yaygındır ve tedavisi kolaydır. Aslında, yetişkinlerin %50'sinden fazlasında diş eti iltihabı mevcuttur. Bu nedenle diş eti iltihabı konusunda endişeye veya çekinceye gerek yoktur. Ancak diş eti rahatsızlığınız ilerlemeden önce tedavi olmalısınız. Tedavi edilmeyen diş eti hastalığı diş etlerinizdeki yumuşak dokuları tahrip edebilir. Sonunda diş etleri çekilmeleri başlar ve diş kökünün açığa çıkmasına sebep olur. Bu da hastanın dişlerini kaybetme olasılığını artırır. Ayrıca diş eti hastalığı altta yatan kemiği etkileyerek diş çürüklerine neden olabilir.

Diş Ağrısı

Hayatınızın bir noktasında dondurmayı ısırmış ve biraz hassasiyet hissetmiş olabilirsiniz. Tabii ki, kısa, hafif rahatsızlık normaldir. Ancak sürekli diş ağrısı yaşıyorsanız diş hekiminizden randevu almalısınız. Devamlı bir ağrı hissetmek normal değildir. Daha önemli bir sorunun işareti olabilir.

Tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerdeki sıcak ve soğuklara karşı artan bir hassasiyet hissetmeye başlarsanız, çürüğünüz olabilir. Çürük, dişin minesindeki bir erozyondur- dişi kaplayan koruyucu tabaka. Çürük, diş sinirlerine ve bağ dokusuna inerek sıcağa, soğuğa, asitlere ve şekere karşı aşırı duyarlılığa sebep olur. Diş hekiminin çürüğü temizleyerek ve dolgu yaparak dişi tedavi etmesi gerekir.

Devamlı ağrınız varsa, aciliyet gerektiren bir enfeksiyonunuz, tedavisi gecikmiş çürüğünüz veya gömülü bir dişiniz olabilir.

Mobil(Hareketli) Dişler

Mobil dişler, diş hekiminizden randevu almanız için başka bir nedendir. Mobil dişlere sahip olmak diş çürüğü veya diş eti hastalığının bir işareti olabilir. Tedavi istemezseniz, bir veya daha fazla dişinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Diş hekiminizi görmek için ne kadar uzun süre beklerseniz, sonucunuz o kadar kötü olacaktır. Bu sorunu hızlı bir şekilde farketmeniz, herhangi bir büyük ve geri dönüşü olmayan sonucu önleyebilirler.

Dentatalar ile iletişime geçerek tüm ağız ve diş problemlerinizi tedavi ettirebilirsiniz.

8 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page